Pagina's

zondag 10 maart 2013

Wat ik volgend jaar wil doen

En voor je het weet zijn er weer drie weken voorbij sinds je laatste blogpost.. Sorry! Ik heb de laatste weken nogal veel aan mijn hoofd gehad en bovendien heb ik nu toetsweek. Ik heb weinig tijd om te bloggen en blog dus lang niet zo regelmatig als ik zou willen (sterker nog, er zit geen enkele regelmaat in!), maar ik hoop dat dat ooit nog komt. Tot die tijd af en toe een artikeltje op een random tijd! 

Net als veel andere bloggers zit ik in mijn examenjaar VWO en moet ik dit jaar dus gaan kiezen wat ik wil studeren. Omdat ik mijn studiefinanciering echt niet kwijt wil raken heb ik besloten geen tussenjaar te nemen, dus heb ik nog maar een paar maandjes de tijd om mijn toekomst uit te stippelen! Gelukkig begon ik al vroeg (4VWO) met het bezoeken van open dagen en het kijken naar opleidingen en inmiddels heb ik een vrij goed beeld van wat ik wel en niet leuk vind. Toch heb ik nog steeds geen keuze gemaakt. Ik twijfel tussen twee opleidingen, en die laat ik jullie vandaag zien!


Geen journalistiek?
In tegenstelling tot de meeste bloggers ben ik niet van plan een opleiding in de richting van journalistiek te volgen. Veel mensen zijn hier verbaasd over, zeker omdat ik een eigen tijdschrift heb gemaakt voor mijn eindwerkstuk (vrijeschoolversie van het PWS, de foto hierboven is de poster van mijn expositie). Ik krijg regelmatig te horen 'Huh, ga jij niks met journalistiek doen dan?', en daar antwoord ik inmiddels vastbesloten 'Nee' op.
Ik heb wel uitgebreid gekeken naar opleidingen als Media, Informatie en Communicatie, Journalistiek en Communicatiewetenschappen en ben zelfs een paar jaar lang overtuigd geweest dat ik dit wel zou doen, maar inmiddels heb ik besloten dat het niets voor mij is. Ik vind schrijven en alles eromheen superleuk, maar zou het niet als baan willen doen. De onzekerheid vanwege de slechte kansen op de arbeidsmarkt houdt mij tegen, het lijkt me niet fijn om zo te moeten knokken voor een baan. Ook heb ik een dagje meegelopen op de redactie van de uitgeverij GMG (van o.a. Jackie en JFK) en ontdekte ik daar ook een aantal nadelen aan het werken bij een tijdschrift. Kortom, schrijven en bezig zijn met een blog of tijdschrift vind ik geweldig, maar niet als baan. Maar, wat wil ik dan wel?

Onderwijskunde
Na een omwegje via de Universitaire Pabo kwam ik vorig jaar terecht op een universitaire studie die mij wel erg leuk leek: onderwijskunde! Het is niet zo bekend, de meeste mensen denken dat het een lerarenopleiding is, maar niets is minder waar. Met onderwijskunde kun je heel veel kanten op, mijn droom is schooldirecteur maar je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag bij CITO, het Ministerie van Onderwijs, in het bedrijfsleven (cursussen en trainingen inrichten) en op veel meer plekken. Het is een hele kleine opleiding, in Amsterdam zijn er ongeveer 15 studenten per jaar, en de kans op een baan is erg goed. Ik heb bij Onderwijskunde meegelopen in Utrecht en in Amsterdam, en dat laatste vond ik een stuk leuker. Waar de opleiding in Utrecht erg praktijkgericht is ben je in Amsterdam meer bezig met onderzoeken. Als ik dit ga studeren wordt het dus sowieso aan de UvA!

Tumblr_lvjexdvta11qidjj9o1_500_large

Algemene Sociale Wetenschappen
Maar ja, het zou geen dilemma zijn als ik niet nog een alternatief had. Want hoe leuk ik onderwijskunde ook vind, het is wel erg jammer dat ik niet nog meer kan studeren. Andere studies, vooral in de sociale wetenschappen, lijken mij namelijk ook erg interessant, en je kunt er maar één kiezen. En toen kwam ik op ASW. Met Algemene Sociale Wetenschappen begin je erg breed, je bekijkt maatschappelijke vraagstukken vanuit meerdere opzichten en kunt zo ontdekken wat je het interessantste vindt. Want aan de UvA (in Utrecht blijft de opleiding zo breed) kies je na een jaar je domein en MAP (Master Aansluitings Programma) en kun je de opleiding zo in de richting sturen waar jij naartoe wilt. En dat is in mijn geval waarschijnlijk onderwijskunde. Na mijn bachelor ASW kan ik doorstromen naar de master Onderwijskunde, en in principe kan ik het zien als een soort Onderwijskunde met 'extra's'. Ook deze meeloopdag beviel mij erg goed en ik vind het erg leuk dat de opleiding in het begin zo breed is, maar dat je je daarna steeds meer kunt specialiseren. Eigenlijk is het een soort win-win situatie (bovendien is de locatie ook hemels, midden in het centrum van Amsterdam), want ik kan met deze opleiding alsnog de kant van onderwijskunde op als ik dat wil. Maar ik ben ook een beetje bang. Wat nou als ik die 'extra's' helemaal niet leuk vind? Of als ik niet zo'n goede onderwijskundige word als iemand die gewoon onderwijskunde heeft gestudeerd?

Ik twijfel dus nogal tussen deze twee opleidingen. ASW is breder, veiliger en heeft het voordeel dat je naast de dingen waar je voor kiest ook nog andere interessante vakken krijgt. Onderwijskunde is specifieker, het is iets wat ik sowieso leuk vind, maar misschien is het wel saai om alleen maar met onderwijs en pedagogiek bezig te zijn.. Dilemma!

Ik ben er dus nog lang niet uit, maar nu weten jullie wat ik waarschijnlijk ga doen volgend jaar. Ik ga dus sowieso naar de UvA, wat ook fijn is aangezien ik in Haarlem woon en dat lekker dicht bij Amsterdam is, maar welke opleiding ik ga volgen weet ik nog niet zeker. Ik zou het leuk vinden om jullie mening over mijn studiedilemma te horen, en ik ben erg benieuwd wat jullie allemaal (willen) studeren!

Liefs, Nina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...