Pagina's

dinsdag 30 augustus 2011

Zo kom je van je vakantieheimwee af

Je kent het vast wel, het gevoel dat je hebt als je terug bent van een leuke vakantie. Na één of meerdere heerlijke weekend in Frankrijk, Spanje, Italië of een andere mooie zonnige plek zit je opeens weer in het regenachtige Nederland (of België) met de mensen die je elke dag al ziet. Natuurlijk is het heerlijk om iedereen weer terug te zien, maar toch blijft dat heimwee gevoel een beetje hangen.

Fashion%2cbw%2cb%2cw%2chair%2chands%2csit-533c2a65141b23820c3a1bd210e71d65_h_large

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar na allebei mijn vakanties dit jaar (Londen in de meivakantie en Frankrijk in deze vakantie) kreeg ik het heimwee-gevoel, en na een paar dagen is het nu nog steeds niet weg. Tijd om hier wat aan te doen, en wel door de volgende stappen:


Geniet
Waarom meteen weer beginnen met het 'normale leven' als je ook nog kunt nagenieten van je heerlijke vakantie? Bekijk en bewerk je vakantiefoto's, vertel je vakantieverhalen aan iedereen die ze wil horen, voeg je vakantievrienden toe op Facebook en denk terug aan de mooie tijden die je beleefd hebt.
Neem de tijd om te wennen aan het leven in Nederland, en dat mag best met je hoofd vol vakantieherinneringen.

Richt je alleen op de goede herinneringen. Spijt van iets wat wel of niet is gebeurd op vakantie is niet fijn. Je weet dat je het niet meer terug kunt draaien, en in de meeste gevallen kun je ook niets meer doen om het te verbeteren. Denk terug aan de mooie dingen, en probeer nergens spijt van te hebben.
Misschien heb je toch het gevoel dat je niet alles uit je vakantie hebt gehaald, maar probeer dit dan als een leerzame ervaring te zien in plaats van als een fout. Je weet nu wat je de volgende keer moet doen.

Tumblr_lqmgbhwfml1qjf87ao1_500_large

Bereid je voor
Het vervelendste van terug naar Nederland gaan is dat je meestal meteen alles weer op moet pakken. School, werk of zelfs iets leuks zoals een blog, meteen zijn de verplichtingen weer terug. Zoals ik al zei, neem de tijd om te wennen, en ga niet meteen weer aan het werk. Bereid je wel voor op dat je binnenkort weer aan de slag moet, je kunt het niet al te lang uitstellen. Plan je rustdagen niet meteen vol, maar neem ook even de tijd om weer alleen te zijn. Het is veel beter om na een paar dagen te beginnen met een gevoel dat je er weer tegenaankunt, dan dat je meteen overgaat van het zorgeloze genieten naar het normale leven in Nederland.

Accepteer het
Goed, je hebt genoten van je vakantie en je bijkom-dagjes er na. Nu is het tijd om over te stappen, en daarvoor moet je een knop omzetten. Je bent niet meer op vakantie, kunt niet meer terug en waarschijnlijk zul je je nieuwe vakantievrienden niet meer zien. Natuurlijk kun je je vakantievrienden blijven lastigvallen met Facebook-, Hyves- of Twitterberichtjes, aan iedereen vertellen hoe graag je terug wilt en dagdromen over dat je weer op vakantie bent, maar daarmee maak je het alleen maar zwaarder.
Accepteer dat het voorbij is en richt je weer op het leven hier. Er zijn genoeg leuke dingen te doen in Nederland, dus probeer je daar voor open te stellen.

Leer ervan
Waarschijnlijk heb je veel geleerd van je vakantie. Je gedroeg je misschien wel anders, iets wat je juist wel of juist niet beviel, je ontdekte nieuwe eigenschappen van jezelf of iemand anders of je maakte iets mee wat een diepe indruk op je heeft gemaakt.
Onthoud de dingen die je hiervan hebt geleerd en probeer ze toe te passen in je dagelijks leven. Dare to make a change, zoals Vera Camilla zou zeggen!
Een nieuw schooljaar is de perfecte kans voor een nieuwe start, dus gebruik de dingen die je geleerd hebt en maak een frisse start.

Misschien denk je nu wel 'hmm, ik heb niet echt wat geleerd', maar denk maar eens goed na. Er zal vast wel iets zijn wat je graag wilt veranderen, of wat er deze vakantie een stuk beter ging dan normaal. En misschien merk je het later pas, of valt het iemand anders op dat je bent veranderd. Of niet, want dat kan natuurlijk ook.

C3lk9dfd8oq7i7r6u8moiilmo1_500_large

Sluit het af
Na veel voorbereidingen is het eindelijk zo ver dat je je vakantiegevoel los moet laten. Je hebt genoten, het geaccepteerd en er van geleerd, en nu is het tijd om er overheen te komen. Probeer niet meer te denken aan de mensen of plekken die je mist, en zet het van je af. Dit zal moeilijk gaan, en misschien moet je jezelf in het begin wel dwingen. Zoek niet te veel contact met vakantievrienden, sluit je korte broeken op achter slot en grendel (want nee, je kunt ze hier echt niet aan) en probeer niet altijd aan je vakantie te denken. Zie het als een mooie herinnering die nu helaas voorbij is, en richt je weer op het leven hier. Want geef toe, het is toch ook wel weer heerlijk om iedereen terug te zien, in je eigen bedje te slapen en weer een regelmatig ritme te hebben? Zelfs teruggaan naar school heeft zijn voordelen. Laat je vakantie los, er is weer een nieuwe tijd aangebroken, dus begin met een schone lei.

61691f5ced1b71c2529151c029826f60_large

Sinds ik terug ben uit Frankrijk heb ik best veel last van vakantieheimwee, het liefste zou ik terug willen naar de eerste week. Ook na Londen had ik aan één stuk door het gevoel dat ik terug wilde, al was dat iets minder sterk omdat het hier toen redelijk weer was en ik niet zo lang weg geweest was. Zelf ga ik deze stappen gewoon volgen en zo over mijn 'ik wil terug' gevoel heen komen. Want heel stiekem is het ook wel weer leuk om terug te zijn..

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben of het in ieder geval leuk vonden om te lezen, ik had namelijk veel plezier in het schrijven van zo'n lifestyle-artikeltje. Het is weer eens wat anders, dus laat me weten wat jullie er van vinden.

Heb jij ook vakantieheimwee, en zo ja, denk je dat dit artikel je gaat helpen er van af te komen?


Liefs, Nina

foto's van www.weheartit.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...