Pagina's

donderdag 28 juli 2011

DIY: Receptjes voor taarten, cupcakes en macarons


Taartjes, cupcakes, macarons en andere gebakjes, wie houdt er niet van? Vandaag deel ik met jullie mijn favoriete bakreceptjes!



Taarten
Als je vaker wilt bakken en daar ook wel wat geld voor over hebt kun je bij Jamin en Pipoos verschillende bakspullen vinden. Ook voor een taart (Mix voor Biscuit) met botercrème (Mix voor Botercrème) en verschillende kleuren rolfondant. Hiermee kun je een prachtige taart maken, die je kunt versieren tot hij perfect is. Dit is niet echt een recept, maar ik vertel even hoe het werkt.


De verjaardagstaart die ik me mijn moeder maakte voor mijn beste vriendin Lara
Ingrediënten:
Mix voor Biscuit en andere ingrediënten (staan op het pak)
Mix voor Botercrème en andere ingrediënten
Verschillende kleuren rolfondant


- Maak de taart volgens het recept van de Mix voor Biscuit of volgens dit recept
- Maak de botercrème volgens het recept van de Mix voor Botercrème of het recept op mijn blog
- Snij de taart horizontaal in twee of drie delen en smeer dan een laag botercrème tussen de lagen taart. Het is lekker om vanille en chocolade botercrème af te wisselen, maar je kunt natuurlijk ook maar één laag doen als je een dunne taart hebt.
- Rol een groot stuk fondant uit, dit komt aan de bovenkant en aan de zijkanten van de taart.
- Smeer de bovenkant en de zijkanten van de taart in met een beetje botercrème om de fondant goed te laten plakken
- Vouw de fondant om de taart heen en maak het netjes. Nu heb je de taart af, en de versiering kan er op!
- Kies een plaatje of dingetje uit wat je wilt gaan maken, bijvoorbeeld deze lieve Hello Kitty.





- Rol de kleuren fondant die je wilt gebruiken dun uit en snij het plaatje er in. Als je liever niet uit de losse pols werkt kun je het plaatje op ware grootte uitprinten, uitknippen en er op leggen zodat je het er omheen kunt snijden.
- Als je alle onderdelen van het plaatje (zoals bij de hello kitty het hartje, het kopoje, de oogjes, het neusje, het strikje, de pootjes en de snorhaartjes) hebt uitgesneden gaan we ze plakken. Dit doe je met een beetje eiwit.
- Als alles er op zit is je taart klaar! Enjoy!


Cupcakes 


Een tijd geleden schreef ik al het recept voor de originele Magnolia Bakery cupcakes. Ik heb het receptje even gekopieerd:



Ingrediënten
Voor 24 cupcakes


Voor de cakes
350 gram zelfrijzend bakmeel
275 gram bloem
220 gram ongezouten boter
440 gram suiker
4 grote eieren, op kamertemperatuur
220 ml melk
1 theelepel vanille extract



Voor de vanilla buttercream
110 gram boter
750-1300 gram poedersuiker
80 ml melk
1 theelepel vanille extract

Voor de chocolate buttercream
165 gram zachte boter (ongezouten)
1 eetlepel melk
ongeveer 125 gram chocolade, gesmolten en afgekoeld tot het lauw is
een halve theelepel vanille extract
ongeveer 250 gram poedersuiker

Zo maak je de cupcakes!

De cakes
* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Plaats 24 papieren cakevormpjes in een muffinbakblik
* Meng het zelfrijzend bakmeel en bloem in een kleine kom
* Maak de boter zacht in een grote bak met een mixer en mix daarna de suiker erdoorheen tot het fluffy is, dit duurt ongeveer 3 minuten met de mixer op medium speed
* Voeg de eieren toe en klop goed na elk toegevoegd ei
* Voeg nu de 'droge' ingrediënten toe, doe dit in 3 delen. Tussendoor voeg je de melk en vanille extract toe.
Na elk deel moet je even goed kloppen zodat er geen klonten ontstaan en het goed gemengd is, maar ga hier 
niet te lang mee door.
Zorg ook dat je de randjes met een (rubberen) spatel goed leeghaalt in de kom om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is.
* Lepel voorzichtig het mengsel in de cupcake vormpjes, en vul ze niet meer dan 3 kwart.
* Bak ze 20 tot 25 minuten in de oven en kijk tussendoor even met een saté prikker of de cakejes al klaar zijn.
* Laat de cupcakes een kwartier afkoelen in het bakblik en haal ze er dan uit. Zorg dat ze helemaal afgekoeld zijn voordat je de buttercream er op smeert.

De vanilla buttercream maken
* Doe de boter in een grote kom. Doe de helft van de poedersuiker erbij met de melk en het vanille extract. Met de mixer op medium speed mix je dit mengsel tot het smooth and creamy is, dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
* Voeg nu de rest van de suiker toe, met tussendoor goed mixen (ongeveer 2 minuten) totdat de crème dik genoeg is om goed op je cupcake te kunnen smeren. Je hoeft dus misschien niet alle suiker te gebruiken. Het mag er niet af druipen, maar zorg dat het niet te dik is waardoor je het niet goed kunt smeren. Als het dat toch is moet je er nog een klein beetje melk bij doen.
* Als je het een andere kleur wilt kun je wat kleurstof er bij doen, maar zorg dat het goed gemengd is.

De chocolate buttercream maken
* Smelt de chocolade tot het helemaal glad is en er geen brokjes chocolade in zitten. Laat het nu afkoelen tot het lauw is (ongeveer 5 tot 15 minuten)
* Mix de boter tot het romig is in een grote kom. Gebruik weer de mixer op medium speed, dit duurt ongeveer 3 minuten.
* Voeg de melk voorzichtig toe en klop het tot het helemaal glad is. 
* Voeg nu ook de chocolade toe en klop het goed, ongeveer 2 minuten. 
* Doe er nu het vanille extract bij, en klop nog 3 minuten.
* Voeg als laatste geleidelijk de poedersuiker toe en klop het op lage snelheid tot het romig is en dik genoeg.







De botercrème mooi aanbrengen op de cake is natuurlijk even lastig, maar oefening baart kunst! Verder kun je hem versieren met schattige hartjes uit de dr.Oetker Prinsessenfantasie:





Macarons


Macarons zijn vrolijk gekleurde makronen, bestaand uit schuimmassa en vulling. Ik heb een lekker receptje voor jullie gevonden voor macarons met rozencrème!


Bereidingstijd
1 uur bereidingstijd
15 minuten bakken
2 uur koelen
Totaal ruim 3 uur, dus begin vroeg!


Ingrediënten
voor 13 macarons


Voor de schuimmassa
50 gr amandelen
75 gr poedersuiker
1 mespuntje bakpoeder
1 eiwit
1 snufje zout
20 gr suiker
rode voedselkleurstof


Voor de rozencrème
1 eierdooier
1 eetlepel suiker
1 theelepel maïszetmeel
2 eetlepels rozenwater (koop je bij Kruidvat voor €2 en is ook goed om te gebruiken voor je huid!)
50 ml melk
50 gr zachte boter
1 eetlepel poedersuiker


Het recept is vrij lang!


- Plaats bakfolie of een siliconenmat op het bakblik
- Pel de amandelen en hak of maal ze fijn (bijvoorbeeld in de keukenmachine)
- Meng het met de poedersuiker en daarna het bakpoeder
- Klop het eiwit met zout schuimig
- Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe aan het eiwit
- Klop het eiwit heel stijf
- Voeg een klein beetje kleurstof toe, pas op je wilt roze macarons, geen rode!
- Meng het amandel-poedersuiker mengsel en het eiwitmengsel


- Vul een spuitzak met het mengsel. Neem er een met een glad mondje, dus zonder karteltjes
- Spuit op het bakblik 26 rondjes van ongeveer 4 cm doorsnede
- Laat ze op een warme plaats 30 minuten rusten, zo lopen ze uit en worden ze glad aan de bovenkant.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden (of 130 voor een heteluchtoven)
- Na het half uur plaats je de macarons in het midden van de hete oven en bak je ze 12-15 minuten. Laat ze daarna afkoelen. In het half uur dat je moet wachten kun je de rozencrème maken:


- Klop de eierdooier en de suiker
- Roer het maïszetmeel glad met het rozenwater
- Breng de melk aan de kook en roer als het kookt de eierdooiercrème en het rozenwater erbij
- Laat dit op lage temperatuur een beetje indikken en doe het dan in een kom om het op kamertemperatuur te laten afkoelen. Dek het even af met huishoudfolie
- Roer de boter met de poedersuiker tot het romig is en roer dan de crème er door.


- Inmiddels zijn je macarons ook klaar en kun je de rozencrème er op spuiten. Doe de rozencrème in een spuitzak met een klein, stervormig mondje en spuit een laagje crème op de helft van de macarons
- Zet de bovenkanten er op
- Laat de macarons nu 2 uur afkoelen.




Ik hoop dat jullie de receptjes leuk vonden en uit gaan proberen, vooral de taart is echt heerlijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...