Pagina's

zondag 17 oktober 2010

Recept: Cupcakes !

Wie is er nou niet gek op cupcakes? In de Verenigde Staten kenden ze de superschattige en mierzoete cakejes met een romige topping al, maar de laatste jaren zijn ze ook heel populair geworden in Nederland. Daarom heb ik een paar receptjes voor jullie! Omdat het er best veel zijn zal ik ze niet allemaal tegelijk plaatsen, dat is een beetje too much. Deze keer geef ik jullie een receptje voor chocolade cupcakes en de originele cupcakes van de Magnolia Bakery in NY !
















Wil jij deze cupcakes ook maken ? Lees dan snel verder !


Chocolate Cupcakes


Voor chocoholics is dit een echte aanrader ! Ik heb deze cupcakes vandaag gemaakt, en zo zagen ze er uit:



Omdat de topping bijna net zo bruin is als de cake zelf lijkt het net alsof hier maar een heel dun laagje op zit, dat is niet zo! Op deze foto kun je het misschien beter zien, we hebben alle topping (meer dan in het recept stond) opgemaakt.. 




Het recept komt uit het boekje Cupcakes van Christina Richon, en mijn moeder en ik hebben het zelf een beetje aangepast. Meiden die niet zo van de zoete vanille en aardbei smaken houden hebben hier veel plezier van, vooral omdat ze minder ongezond zijn gemaakt !
Zo zien ze er uit op het recept:






Vergeleken met dit zijn die van ons nog een beetje amateuristisch, maar ik wilde wat anders doen dan hier.
Ik vond het superjammer dat ze op het recept de topping er gewoon met een lepel hadden opgesmeerd, vandaar dat we dit een beetje hebben aangepast. Maar dat is moeilijker dan je denkt, vooral bij mini-cupcakes. Wil jij deze cupcakes ook maken ? Hier komt het recept!


Ingrediënten
voor 12 stuks
25 minuten bereiding
4 uur koelen
20 minuten bakken
per stuk c.a. 360 calorieën


Voor het deeg
75 gram pure chocolade (ongeveer 70% cacao)
130 gram zachte boter
150 gram suiker
het merg van een half vanillestokje (je kunt ook gewoon vanille extract gebruiken)
3 eieren
150 gram bloem
25 gram cacaopoeder
1,5 volle theelepel bakpoeder
een halve theelepel zuiveringszout (in het engels: baking soda)
een snufje zout
100 ml karnemelk (?!)
Voor de topping
100 gram pure chocolade
250 gram slagroom


Zo maak je de cupcakes!


Het deeg maken
Smelt 75 g chocolade en laat het dan 10 minuten afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden bij een heteluchtoven). Meng de boter, de suiker en het vanillemerg. Roer hier de eieren door. Zeef hierover de bloem met het cacaopoeder, bakpoeder, zuiveringszout en zout en roer dit met de karnemelk snel door het eimengsel. Meng de gesmolten chocolade erdoor.


De cakes maken
Zet de papieren vormpjes in de grote vorm en schep het deeg er in. Zet de vorm 20 minuten in de oven. Haal hem eruit, laat hem even afkoelen, haal de cakes dan uit de vorm en laat ze afkoelen.


De topping maken
Hak 100 g chocolade grof, verhit deze met de slagroom en laat hem al roerend smelten. Zet de chocoladeroom 4 uur op een koele plaats. Klop hem dan stijf en verdeel hem met een lepel over de cakes. Garneer het met wat chocoladeversieringen.


Èt voila, jouw eigen chocolade cupcakes zijn klaar !


Wil je toch liever de originele vanillecupcakes uit Amerika? Dan heb ik nog een recept voor je!

Cupcakes van Magnolia Bakery


De bekendste en leukste cupcakes zijn zonder twijfel die van Magnolia Bakery in New York. Ze hebben veel verschillende soorten, en allemaal even mooi. Gelukkig hoef je niet helemaal naar NY om deze beauties in het echt te bewonderen, je kunt ze ook zelf maken ! Magnolia Bakery heeft een cookbook gemaakt, met lekkere receptjes voor cupcakes. Dit boekje kost 16 euro en kun je hier bestellen op Bol.com.
Ik heb het cookbook zelf (nog) niet, maar op internet zijn er ook een paar receptjes te vinden. De Amerikaanse maten zijn een beetje vervelend, maar door op verschillende sites te kijken denk ik dat ik er uit ben gekomen. Denk jij dat er iets in het recept niet klopt? Laat het dan even weten in een reactie.









Het recept voor deze cupcakes bestaat uit 3 delen. Het recept voor de cakes zelf, en voor de toppings kun je kiezen tussen een chocolade en vanille buttercream.


Ingrediënten
Voor 24 cupcakes




Voor de cakes
350 gram zelfrijzend bakmeel
275 gram bloem
220 gram ongezouten boter
440 gram suiker
4 grote eieren, op kamertemperatuur
220 ml melk
1 theelepel vanille extract


Voor de vanilla buttercream
110 gram boter
750-1300 gram poedersuiker
80 ml melk
1 theelepel vanille extract


Voor de chocolate buttercream
165 gram zachte boter (ongezouten)
1 eetlepel melk
ongeveer 125 gram chocolade, gesmolten en afgekoeld tot het lauw is
een halve theelepel vanille extract
ongeveer 250 gram poedersuiker


Zo maak je de cupcakes!


De cakes
* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Plaats 24 papieren cakevormpjes in een muffinbakblik
* Meng het zelfrijzend bakmeel en bloem in een kleine kom
* Maak de boter zacht in een grote bak met een mixer en mix daarna de suiker erdoorheen tot het fluffy is, dit duurt ongeveer 3 minuten met de mixer op medium speed
* Voeg de eieren toe en klop goed na elk toegevoegd ei
* Voeg nu de 'droge' ingrediënten toe, doe dit in 3 delen. Tussendoor voeg je de melk en vanille extract toe.
Na elk deel moet je even goed kloppen zodat er geen klonten ontstaan en het goed gemengd is, maar ga hier 
niet te lang mee door.
Zorg ook dat je de randjes met een (rubberen) spatel goed leeghaalt in de kom om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is.
* Lepel voorzichtig het mengsel in de cupcake vormpjes, en vul ze niet meer dan 3 kwart.
* Bak ze 20 tot 25 minuten in de oven en kijk tussendoor even met een saté prikker of de cakejes al klaar zijn.
* Laat de cupcakes een kwartier afkoelen in het bakblik en haal ze er dan uit. Zorg dat ze helemaal afgekoeld zijn voordat je de buttercream er op smeert.


De vanilla buttercream maken
* Doe de boter in een grote kom. Doe de helft van de poedersuiker erbij met de melk en het vanille extract. Met de mixer op medium speed mix je dit mengsel tot het smooth and creamy is, dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
* Voeg nu de rest van de suiker toe, met tussendoor goed mixen (ongeveer 2 minuten) totdat de crème dik genoeg is om goed op je cupcake te kunnen smeren. Je hoeft dus misschien niet alle suiker te gebruiken. Het mag er niet af druipen, maar zorg dat het niet te dik is waardoor je het niet goed kunt smeren. Als het dat toch is moet je er nog een klein beetje melk bij doen.
* Als je het een andere kleur wilt kun je wat kleurstof er bij doen, maar zorg dat het goed gemengd is.


De chocolate buttercream maken
* Smelt de chocolade tot het helemaal glad is en er geen brokjes chocolade in zitten. Laat het nu afkoelen tot het lauw is (ongeveer 5 tot 15 minuten)
* Mix de boter tot het romig is in een grote kom. Gebruik weer de mixer op medium speed, dit duurt ongeveer 3 minuten.
* Voeg de melk voorzichtig toe en klop het tot het helemaal glad is. 
* Voeg nu ook de chocolade toe en klop het goed, ongeveer 2 minuten. 
* Doe er nu het vanille extract bij, en klop nog 3 minuten.
* Voeg als laatste geleidelijk de poedersuiker toe en klop het op lage snelheid tot het romig is en dik genoeg.


De buttercream op de cupcakes smeren


Het lijkt misschien makkelijk, maar het is een hele klus om de botercrème mooi op de cupcakes te krijgen.
Je kunt een spuitzak gebruiken, maar de Magnolia Bakery manier is natuurlijk het leukst ! 






In het filmpje lijkt het niet zo moeilijk, maar geloof me, dat is het wel! Als je dit wilt proberen raad ik je aan de topping niet heel stijf te kloppen, dunner werkt makkelijker!
Dit was mijn eerste creatie, niet zo netjes maar het was wel leuk om te proberen. Dit heb ik gemaakt met een wat dunne topping, maar helaas is het nogal uitgezakt, dat zie je ook op de foto. Ik heb dus geleerd dat je het niet al te stijf moet kloppen, maar ook niet heel dun laten. Zo kun je het nog wel fijn smeren, maar druipt het niet van je cupcake af zoals bij mij. Dit is overigens een minicupcake, wat veel moeilijker is dan een grote, dus ik raad je aan dit ook op grote cakejes te proberen!




Binnenkort zal ik nog meer receptjes plaatsen voor cupcakes! Heb je ideeën? Laat het weten.


Deze recepten heb ik te danken aan:
cupcakestakethecake.blogspot.com
misslipgloss.nl
magnolia bakery
cupcakes van christina richon



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...